Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Hverdagen i Børnehuset Espelunden

Hverdagen i Børnehuset Espelunden

Aflevering og afhentning

I Børnehuset Espelunden foregår afleveringer og afhentninger ved lågerne udenfor året rundt. Dette har vi valgt, fordi det bliver tydeligt og ensartet for barnet, hvad der skal ske, hvilket skaber tryghed i overgangen. Samtidig skaber vi et uforstyrret miljø for de børn, der er fordybet i leg i institutionen. Dit barn har i afleveringen udenfor derfor brug for at være påklædt hensigtsmæssigt efter vejret. 
Vi forventer, at i som forældre hver dag skriver på aula, hvornår barnet kommer og bliver hentet. På denne måde kan personalet bedst muligt rammesætte og strukturere barnets hverdag samt vide hvornår, vi skal aflevere barnet til jer ved lågen.
Børn kan reagere i afleveringen, hvilket er naturlig reaktion på en overgang fra en ting til noget andet. Vi oplever, at det slipper hurtigt og ellers kontakter vi jer. I er altid velkomne til at ringe til os eller bede os om at ringe jer op, hvis i som forælder har brug for at høre hvordan jeres barn er kommet i gang med dagen.

Dagens gang

Fra kl. 7-9 bliver alle børn afleveret. Mellem kl 7-8 er vuggestue- og børnehavebørn samlet.
Kl. 9-9.15 er der samling, hvor alle får tilbudt frugt og brød.
Herefter er der formiddagsaktiviteter, hvor børnene er fordelt i mange mindre grupper.
Kl. 10.45 er der frokost. 
Efter frokost skal nogle børn sove/hvile, mens andre skal på legepladsen, eller deltage i udvalgte aktiviteter.
Kl. 14-14.30 er der samling, hvor alle får tilbudt frugt og brød.
Herefter er der leg og eftermiddagsaktiviteter, og børnene bliver løbende hentet.
Mellem kl. 16-17 er vuggestue- og børnehavebørn samlet.

Formiddagssamling med frugt og brød

Hver dag kl. 9 spiser vi frugt og brød. Det er et vigtigt tidspunkt på dagen. Det er her børn og voksne får set alle, snakker om hvem der er kommet og hvem der mangler og om hvad dagen byder på. Vi har en tydelig overgang fra leg til samlingen og igen en tydelige afslutning på samlingen og hen til leg/aktivitet. Af hensyn til jeres barn, beder vi jer derfor om at aflevere inden kl.9, så barnet får overblik over dagen og kan hjælpes ind i fællesskabet og blive en synlig legekammerat for de andre børn. Hvis jeres barn kommer senere end kl 9, henstiller vi til at det er efter kl.9.15 og efter aftale med de voksne på teamet. 

Udeliv

Vi er en institution, der vælger at bruge udelivet meget, hver dag, i alt slags vejr. Dette gælder både for vuggestue- og børnehavebørnene. Vi har en stor og fantastisk naturlegeplads, som indbyder til mange forskellige lege og læringsrum. Samtidigt oplever vi, at børn trives i at få frisk luft hver dag. Udendørs oplever vi færre konflikter og mere plads til bevægelse, lyd og rum til at børnene kan følge deres egne behov og interesser i forhold til relationer, læring og udvikling. 
Uderummet understøtter:
-    Plads til fordybelse og til uforstyrrede lege i mange mindre grupper.
-    Plads til at lege med mere lyd og større bevægelser  
-    Sanseoplevelser, nysgerrighed, kreativitet og udforskning 
-    Mulighed for at kunne bevæge sig frit og blive inspireret på tværs af teams og af-delinger.
-    Mulighed for at observere andre og se lege an.
-    Mulighed for at holde pause og trække sig efter behov.
Vi opfordrer til, at i som familie benytter vores legeplads uden for institutionens åbningstid, da det styrker både barnets og forældrenes kendskab til uderummet og dets muligheder. Legepladsen kan også danne mulighed for legeaftaler uden for åbningstiden, så i som forældre på denne måde kan understøtte børnenes relationer. Besøger I legepladsen udenfor åbningstid, er det yderst vigtigt, at i sørger for at der ikke er nogen former for madrester efterladt på vores legeplads, da vi har børn med livstruende fødevareallergier.

Måltider i Børnehuset Espelunden

Alle børn i Espelunden får alle måltider fra institutionens eget køkken. 
Vi tilbyder følgende måltider: 
Formiddag: frugt og friskbagt brød. 
Frokost:  
Mandag – Suppe
Tirsdag – Retter m. kød
Onsdag – Retter m. Fisk
Torsdag – Vegetarretter
Fredag – Rugbrød m. pålæg
Eftermiddagene - frugt og brød/rugbrød

Allergier

Såfremt jeres barn har en fødevareallergi eller ikke spiser fx, svinekød bedes i som forældre oplyse dette til køkkenpersonalet samt personalet på teamet, når barnet starter.
I Børnehuset Espelunden har vi flere børn med livstruende fødevareallergier, derfor skal i være opmærksomme på, at jeres barn ikke får medbragt fødevarer i lommer, deres net mm. Besøger I legepladsen uden for åbningstid, er det yderst vigtigt, at i sørger for at der ikke er nogen former for madrester efterladt på vores legeplads.

Søvn og hvile i Børnehuset Espelunden

Alle børn sover efter deres egen søvnrytme. Børn, der udviser træthed i løbet af dagen, bliver tilbudt søvn indtil de vågner af sig selv.
Vuggestuebørn op til 2 år sover i barnevogn i liggehallen. 
Når barnet fylder 2 år, sover/hviler de på madrasser inde på teamet.
Børnehavebørn, der har brug for at sove/hvile ligger på madrasser på teamet til de vågner af sig selv.
Institutionen sørger for alt børnene skal bruge til at sove herovre.

Sygdom

Syge børn har altid brug for være sammen med deres forældre eller nære. Vi tager altid udgangspunkt i jeres barns almene tilstand. Hvis vi i løbet af dagen oplever, at jeres barn ikke trives og ikke kan følge en almindelig institutionsdag, vil vi altid ringe til Jer med udgangspunkt i, at I skal hente Jeres barn hurtigst muligt.

Hvis jeres barn er fraværende med sygdom, har vi brug for, at l orienterer os om, hvad Jeres barn fejler, da det vil give os mulighed for at forebygge smitte og informere den øvrige forældregruppe.
Har barnet en kronisk lidelse, er det vigtigt altid at orientere personalet. 
I Børnehuset Espelunden giver vi kun medicin til børn med lægelig anvisning. I tilfælde af dette, skal I altid kontakte os.

Fødselsdage

Når jeres barn har fødselsdag, fejre barnet i institutionen. Vi holder fødselsdagen på barnets team til formiddags -eller eftermiddags samling. Vi pynter bordet med dug, lys og flag, og synger fødselsdagssang.  Hvis barnet har lyst, deler det frugt og brød ud til de andre børn. Kontakt altid personalet på Teamet ugen før barnet har fødselsdag, for at vi sammen kan aftale hvilen dag, fødselsdagen afholdes. 

Sommerferie

I sommerferien vil vi fast hvert år vende tilbage til et fælles tema, for hele institutionen, temaet vil løbe fra uge 27 til og med uge 31. I disse uger vil der være planlagte aktiviteter og lærings miljøer som er tilpasset de forskelle børnegrupper.

Praktiske informationer

Påklædning

Mellem kl. 7-8.30 kan forældre tilgå garderoben, når børnene er på legepladsen. I tilfælde af vejr, der gør vi åbner inde, beder vi jer vente med at gå i garderoben til næste dag eller eventuelt spørge personalet om hjælp. Fx til at lægge nyt skifte el.lign. 
Skiftetøj
Dit barn skal som minimum have 2 hele sæt skiftetøj, der svarer til årstiden og i korrekt størrelse, liggende i institutionen. 

Det vil sige:
Strømper/strømpebukser
Lange bukser/ nederdel
Bluse 
Undertøj/ bodystockings 
Sutsko
Regntøj
Gummistøvler 
Todelt termotøj

Om vinteren skal barnet altid have, flyverdragt, en varm trøje, elefanthue, vanter og vinterstøvler. Vanter skal være uden snore af sikkerhedsmæssige hensyn.

Om sommeren skal barnet have solcreme på hjemmefra, vi smører børnene senere på dagen. Medbring altid en solhat fx en bøllehat, en kasket er desværre ikke nok skygge. Vi anbefaler en tynd langærmet bluse, for at beskytte mod solen, samt fodtøj der sidder ordentlig fast på fødderne – vi anbefaler at sandaler er lukkede foran ved tæerne, da børnene skal kunne bevæge sig frit på legepladsen uden risiko for at skrabe tæerne.

Der skal altid stå navn i alt tøj og fodtøj. Det betyder ikke at ting ikke bliver væk, men det giver personalet og forældre mulighed for at finde frem til rette ejer af diverse stykker tøj.
Bruger barnet sut, skal der altid medbringes mindst 2 sutter med tydeligt navn på.

Halstørklæde samt snore i jakker og vanter mm. må ikke forekomme pga. kvælningsfare.

Barnets start i institutionen

I den første tid i institutionen vil der være én eller to voksne på teamet, som skaber en tryg base for barnet. 
Det er meget individuelt, hvor meget indkøring det enkelte barn har behov for, men som udgangspunkt skal forældrene regne med at være en del af indkøringen den første tid. Den mere specifikke indkøring af barnet aftales nærmere med personalet på stuen.